Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Τι Επηρεάζει Την Τιμή Της Ασφάλισης

Στη χώρα μας η ασφαλιση αυτοκινητου συνιστά μια υποχρεωτική διαδικασία ενώ η κυκλοφορία οποιουδήποτε ανασφάλιστου οχήματος επιφέρει σημαντικές νομικές κυρώσεις. Η επιλογή της κατάλληλης ασφαλιστικής εταιρείας μα και του σωστού ασφαλιστικού πακέτου αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για κάθε ιδιοκτήτη και οδηγό αυτοκινήτου καθώς μπορεί να του γλιτώσει σημαντικό χρόνο, χρήμα αλλά και ταλαιπωρία. Το είδος του αυτοκινήτου και η οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη είναι οι δύο βασικές παράμετροι που καθορίζουν τον τύπο της ασφάλειας και τις συνακόλουθες καλύψεις. Στην Ελλάδα στο σύνολο σχεδόν των εταιρειών ασφάλισης αυτοκινήτου παρέχουν όλες τις δυνατές επιλογές κάλυψης.

Η τιμολογιακή πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών καθορίζεται από ποικιλία παραγόντων, όπως η ηλικία του οδηγού, η μάρκα του αυτοκινήτου η περιοχή κίνησης του αυτοκινήτου (εάν αποτελεί τη μόνιμη κατοικία του ιδιοκτήτη ή όχι), η παλαιότητα του αυτοκινήτου, κ.τ.λ. Για παράδειγμα, όσο μικρότερη η παλαιότητα τόσο υψηλότερες οι ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, ένας νέος οδηγός θεωρείται από την εταιρεία ότι έχει σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα, συνεπώς τα ασφάλιστρά του είναι πιο αυξημένα σε σχέση με αυτά ενός οδηγού μεγαλύτερης ηλικίας.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι οι διακυμάνσεις των ασφαλιστικών κομίστρων που παρατηρούνται. Αυτές εξαρτώνται από έναν αριθμό παραγόντων που σχετίζονται με τη γενικότερη κατάσταση των οχημάτων στη  χώρα. Για παράδειγμα, έχουν άμεση σύνδεση με το πλήθος και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν, γεγονός που μπορεί να προβλεφθεί από την κυκλοφορία των οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους. Επίσης, η αύξηση των πωλήσεων των αυτοκινήτων συνεπάγεται αύξηση των ατυχημάτων άρα και αύξηση των ασφαλιστικών κομίστρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου