Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Η Θρυλική Πορεία Του Schweppes Grapefruit

Το ανήσυχο πνεύμα του Schweppes

the glass bottle of schweppes grapefruit
Είναι πραγματικά άξιο απορίας η τεράστια καθυστέρηση με την οποία έφτασε στην ελληνική αγορά τo Schweppes. Με ζωή πάνω από 230 χρόνια το θρυλικό αυτό αναψυκτικό με τις βασιλικές τιμές και διακρίσεις έκανε την εμφάνιση του στην Ελλάδα το 2012, με καθυστέρηση μόλις… 2 αιώνων! Έστω και καθυστερημένα ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην μεγάλη ιστορία του. 

Το schweppes grapefruit στην ουσία είναι προϊόν ενός ανήσυχου ανθρώπου πίσω στο μακρινό 1783 στη Γενεύη. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας νεαρός ωρολογοποιός με ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα και ευρηματική σκέψη θέλησε να ξεφύγει από τη ρουτίνα του επαγγέλματος του και προσπάθησε να πειραματιστεί προκειμένου να φυλακίσει το διοξείδιο του άνθρακα σε φιάλες. Οι απόπειρα κράτησε περίπου 11 χρόνια αλλά ο νεαρός τότε J.J. Schweppes δεν επαναπαύτηκε και πήγε το πείραμα ένα βήμα παρακάτω. 

Έτσι, το 1783 κατόρθωσε να δημιουργήσει και να εμφιαλώσει τα πρώτα ανθρακούχα αναψυκτικά, που έως και σήμερα φέρουν το όνομά του, Schweppes. Η πορεία του αναψυκτικού ήταν καλύτερη και από εκείνη που ο ίδιος προσδοκούσε και τα προϊόντα του κέρδισαν το καταναλωτικό κοινό και όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Με τις «ευλογίες» λοιπόν και της αφρόκρεμας της Βικτοριανής Αγγλίας τα schweppes grapefruit έπεσαν στην αντίληψη της βασιλικής οικογένειας. Η βασίλισσα Βικτώρια ενθουσιάστηκε με τη γεύση, την ιδιαίτερη συσκευασία και την αίσθηση φρεσκάδας που ανέδυε και αποφάσισε να απονείμει τη βασιλική σφραγίδα.

Η πορεία βέβαια του Schweppes μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο δημιουργός από την αρχή είχε προσέξει στο έπακρο και την παραμικρή λεπτομέρεια, από την ετικέτα, το σχήμα του γυάλινου μπουκαλιού, μέχρι τα χρώματα και τους συμβολισμούς. Έτσι, έως και σήμερα διατηρείται η κίτρινη, στο χρώμα του σαφράν ετικέτα, και η καλλιγραφική και υπέρκομψη υπογραφή του δημιουργού του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου