Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Πως Οι Θεατρικές Παραστάσεις Μας Ευνοούν

Οι θεατρικές παραστασεις έχουν ρίζες χωμένες βαθιά στην ιστορία και είναι άμεσα συνυφασμένες με την τέχνη του λόγου και της έκφρασης. Το θέατρο για πολλούς - και όχι αδίκως- θεωρείται μία από τις ανώτερες μορφές τέχνης, μια τέχνη που τόσο ο ηθοποιός όσο και ο θεατής καλούνται να προσεγγίσουν δίνοντας την ψυχή τους παράλληλα με τις αισθήσεις τους. Αναμφισβήτητα οι θεατρικές παραστάσεις αποτελούν μια βιωματική διαδικασία την οποία οι εμπλεκόμενοι ζουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο και μεταφράζουν σύμφωνα με τις προσωπικές τους εμπειρίες και βιώματα. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν επιλέγουν πολλοί να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις απλά και μόνο για να διασκεδάσουν ή να περάσουν την ώρα τους. Η πλειοψηφία επιλέγει το θέατρο συνειδητά ως μια ουσιαστική διέξοδο ψυχαγωγίας. 

Ειδικότερα οι παραστασεις αρχαίων δραματουργών, γνωστές ως τραγωδίες, προσφέρουν πολλά στους θεατές. Η “κάθαρσις” των ηρώων, η αδυναμίες και τα πάθη των πρωταγωνιστών, οι τραγικότητα των γεγονότων κάνουν το θεατή να αναγάγει τις εικόνες στη δική του ζωή και να αναλογιστεί το σημερινό κόστος, την πιθανή τροπή και τη δυνατότητα δικαίωσης. 

Δυνατό χαρτί στις παραστάσεις είναι φυσικά οι ηθοποιοί, καθώς σε μεγάλο βαθμό εκτός από την πλοκή και τη σκηνοθεσία ένα ηθοποιός μπορεί να απογειώσει μια παράσταση ή να τη χαντακώσει. Επιπλέον, το κοινό μπορεί να συνδράμει προκειμένου η όλη διαδικασία να μείνει αξέχαστη καθώς ο ρόλος που παίζει η ενέργεια εντός και εκτός σκηνής είναι εξαιρετικά σημαντικός. 

Η Ελλάδα από την αρχαιότητα έχει δώσει από τα σημαντικότερα κείμενα θεατρικά, έργα που πλέον αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά για όλο τον κόσμο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου