Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Πως Οι Παραστάσεις Βοηθούν Την Ανάπτυξη Των Παιδιών

Η παρακολούθηση μιας παράστασης βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Στις παραστασεις οι νεαροί θεατές μαθαίνουν να κατανοούν και να τηρούν κανονισμούς, όπως να μην κάνουν θόρυβο και να ξέρουν πότε πρέπει να χειροκροτήσουν. Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα είναι το ότι μαθαίνουν να εστιάζουν για μιάμιση τουλάχιστον ώρα σε κάτι άλλο πέρα από τις ψηφιακές συσκευές!

Το θέατρο και η συμμετοχή στις τέχνες μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί στις ακαδημαϊκές επιδόσεις του και να ενισχύσουν τις κοινωνικές δεξιότητες του. Η ενασχόληση των νέων με τις τέχνες, έστω και ως θεατές, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες τους.

Επιπλέον, το να παρακολουθεί κάποιος από μικρή ηλικία παραστασεις αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες να συνεχίσει να αγαπά τις τέχνες και να τις παρακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του. Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν ιστορίες και σενάρια. Οι θεατρικές παραστασεις είναι η συνέχεια αυτού του ανθρώπινου ενστίκτου: να εκφραζόμαστε μέσα από άλλους χαρακτήρες και αφηγήσεις. Η έκθεση των νέων σε αυτό το μέσο τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την ανάπτυξη της αυτοέκφρασης και της δημιουργικότητάς τους.

Το θέατρο και η μουσική βοηθούν, επίσης, τα παιδιά να “μπουν στη θέση των άλλων”. Στο θέατρο για παράδειγμα, οι μαθητές εκτίθενται τόσο σε ανθρώπους όσο και σε σενάρια που κανονικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν μάρτυρες. Τα στερεότυπα σχετικά με το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η καταγωγή κα. όλα μπορούν να ανατραπούν και, για ορισμένα παιδιά, αυτή μπορεί να είναι η πρώτη φορά που συναντούν τέτοιες έννοιες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου